Küresel ödeme teknolojisi ve kuralları. Her ölçekteki seyahat şirketi nihayet rekabetçi kalabilmek için harekete geçiyor.
Başka bir ülkede yaşayan bir müşteriye bir seyahat ürünü – bir tur veya bir uçuş satmak istediğinizi düşünün. Kredi kartları gibi geleneksel ödeme şekillerini kabul edebilirsiniz. Ancak muhtemelen Apple Pay ve Alipay gibi mobil cüzdanlar gibi daha yeni ödeme türlerini de kabul etmek istersiniz. Tüketicilere taksitle ödeme yapabilmeleri için kredi vermek isteyebilirsiniz.
Ancak 21. yüzyıla gitmek için, babanızın dönemine ait arka ofis ödeme işlemlerinizi güncellemeniz gerekir. Yine de iyi bir şirkette olacaksınız: Finans dünyası hızla geliştikçe, seyahat markalarının çoğu güncel kalmak için yarışıyor. Oteller de bu kolay ödeme sistemlerini kabul etmek isteseler de geri ödeme/şikayet konularından korkuyorlar.
Teknoloji bu değişimin bir kaynağı, ama düzenleme de öyle. Aralık 2020’de yürürlüğe giren yeni Avrupa Birliği kuralları, sınır ötesi ticarette değişiklik yapılmasını gerektiriyor. Avrupalı düzenleyiciler, çoğu çevrimiçi ödemenin “güçlü” veya “ikinci faktör” adı verilen ek bir doğrulama düzeyinden geçmesini gerektirerek sahtekarlıkla mücadele etmeye çalışıyorlar. Yeni kuralların bir yan etkisi olacak: Büyük olasılıkla birçok şirketin, Modern süreçler kurallara kolayca uyduğu için ödeme yaklaşımları.
Sanal kartlar, kimlik doğrulamasını sağlamak için kendilerini çok daha kolay ödünç verir. Mutlu bir şekilde, dijital ödemeler dünyasına uyum sağlamak bir bonus getiriyor: Ayrıca Hindistan’ın Paytm ve Çin’in WeChat Pay gibi yeni nesil mobil cüzdanlarla çalışmayı çok daha kolay hale getiriyor.
Seyahat markaları, gelirlerini en üst düzeye çıkarmak için alıcılara en kapsamlı ödeme seçeneklerini sunmalıdır. Aksi takdirde, bazı gezginler tercih ettikleri ödeme yöntemi mevcut olmadığından rezervasyonlarını tamamlamak yerine terk edebilirler.
irçok işletme de zamandan kazanmak için dijital ilk süreçlere geçiyor. Birçok büyük şirket, TravelBank ve Expensify gibi masraf çözümlerine dayanmaktadır ve masrafları doğrudan kasalarından finans departmanlarına yönlendirmektedir. Aynı zamanda Brex ve Divvy gibi kredi kartı şirketleri bu faaliyetleri kolaylaştırmak için ödeme çözümleri oluşturuyor.
MiniPay ile oteller klasik mail order formları ve misafirlerin bu formların çıktılarını alması, yanına kimliğini ve kredi kartının kopyasını koyması, bu bilgileri otele göndermesi gerekiyor. Otel misafire gönderdiği, SMS ile 3D ödeme teknolojisiyle yurtiçinde misafirlere vade farksız 12 taksit, yurtdışı € $ £ ile ödeme imkanı sunar.
KÜRESEL OLMAK
Avrupa ve Kuzey Amerika destinasyonları, çok sevilen Çinli gezginleri çekmek için Asya merkezli ödeme yöntemlerini benimsemeye çalışıyorlar. Pek çok destinasyon ve marka ABD’nin gittikçe katılaşan vize politikası ve zayıflayan yuan karşısında gelen turizmin pazar payını kurtarmaya çalıştıkça, bu dijital ödeme ithalatı Amerika Birleşik Devletleri’nde daha da acil hale geliyor.
Örneğin, 2019 yılında Booking.com, kısa vadeli kiralık mülk yöneticilerinin Paypal, Alipay ve Paytm gibi alternatif ödeme sistemleri aracılığıyla ödeme toplamasına izin vermeye başladı.
Geçen Mayıs ayında Singapur’daki Skift Forum Asia’daki bir röportajda InterContinental Hotels Group’un küresel baş bilgi sorumlusu Laura Miller, “Mobil ödemelerle küreselleşmek kesinlikle gelecek” dedi. “Bu, yönetim kurulu genelinde gerçekleşecek ve soru, bahislerinizi hangi çözümlere koyacağınızdır.
Kasım 2019’da Fransız misafirperverliği devi Accor, önümüzdeki beş yıl içinde Çinli tüketicilere hitap etmek için dijital uygulamalar ve sadakat programları geliştirmek için çevrimiçi satıcı Alibaba Group ile ortaklık kurdu. Alibaba, Accor üzerinden otel rezervasyonu, catering hizmetleri ve eğlence teklifleri sunan tüketicilere yardımcı olacak bir seyahat koluna (Fliggy) sahiptir. Müşteriler Alipay’i kullanabilecek.
Japonya’nın devlet destekli demiryolu şirketleri, yabancı ziyaretçilerin tercih edilen ödeme yöntemlerini kabul etmeyi kolaylaştıran TakeMePay gibi şirketlerden satış noktası tarayıcılarını benimsiyor.
Alipay, Haziran ayı başlarında, altı Avrupa mobil cüzdan hizmetiyle ortaklık yaptığını açıkladı. Amaç, Alipay kullanıcılarının ödeme hizmetlerinden birini kabul eden herhangi bir yerde ödeme yapmasına olanak tanıyan bir “birleşik” QR kodu oluşturmak. Jing Travel’a göre, Çinli gezginler Alipay’i 190.000 tüccar ağı üzerinden kullanabilecekler. Alipay’ın Avrupa’daki sınırları, öncelikle Çinli giden yolculara hizmet vermeyi hedeflemiştir.
Bir dönüm noktasında, hem Alipay hem de WeChat Pay, Kasım ayında, platformlarını Çin anakarasına gelen yabancı gezginlere küresel ölçekte hırslara işaret ederek açmayı planladıklarını açıkladı.
Temassız ödemeler aynı zamanda ABD ve Avrupa’da olduğundan daha yaygındır. Devam etmek için American Express geçen yıl yeni çıkardığı tüm tüketici, küçük işletme ve kurumsal kartlarını temassız hale getirdi.
İLERİYE BAKMAK
Önümüzdeki on yılda, seyahat ödeme planı birkaç şekilde kayabilir. Değişikliklerden biri, ikisi de banka olan bir alıcı ve satıcının para alışverişi yaptığı, eşler arası ödemelere geçiş olabilir. Bu eğilim gerçekleşirse, seyahat şirketleri kabul etmeleri gereken yeni ödeme şekillerinde bir patlama görebilir.
Taksit ödemelerinin bir kavram olarak standardizasyonu, hızlandırıcı bir diğer eğilimdir. Buna bir örnek, seyahat markalarının tüketici kredisi sunmasına odaklanmış bir finansal hizmetler şirketi olan Uplift. 2019’daki girişim, United gibi havayollarının aylık taksitler halinde pahalı uluslararası seyahatler için uçak biletleri satmasını sağlamaya başladı ve şirket, çabalarını hızlandırmaya yardımcı olan 123 milyon dolarlık bir C Serisi yatırım turu kaldırdı.
Ancak Affirm, Airfordable ve Sezzle gibi diğer şirketler de taksitli ödeme sektörünü ısıtıyor.
Son eğilim, seyahat acentelerinin uluslararası para ödemelerini idare etmeleri için düşen bir maliyet olacaktır. Airwallex gibi başlangıç şirketleri, denizaşırı işlemleri işlemek için ücretlerin düşürülmesine yardımcı olmak için teknolojiyi kullanıyor.
Latin Amerika merkezli bir ödeme platformu olan Kushki Pagos gibi şirketler, seyahat markalarının yerel ödemeleri kabul ederken para birimi dalgalanmalarıyla baş etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Buna bağlı olarak, Ebix ve WeSwap gibi şirketler gezginlerin döviz bozdurma ücretlerini azaltmalarına yardımcı olmaya çalışıyor.
Facebook’un Libra olarak adlandırılan alternatif ödeme sistemi, 2019 yılında Rezervasyon Holdingleri, Visa ve Mastercard dahil olmak üzere yarım düzine kurucu üyenin çıkışıyla kafa dalgalarıyla karşılaştı. Yine de, önümüzdeki on yıl içinde yeni para türlerinin popüler hale gelmesi mümkün olmaya devam ediyor.
Gelecek vaat eden bir kavram, teorik olarak, bitcoin gibi kripto para birimlerinin arkasında, ancak daha fazla istikrar için dolar, euro veya dolar gibi büyük para birimlerine bağlı olan sözde dağıtılmış defter teknolojisinden yararlanacak olan “istikrarlı bir maddedir”.
Şimdilik, seyahat endüstrisi, bu uzak fikirleri düşünmeden başa çıkmak için ödeme işlemede yeterli değişikliklere sahip.