Oteller, çevrimiçi seyahat acentelerinin tüketicilere oranları kontrol etme kabiliyetleri üzerinde devam etmesinden endişe duyuyor.
Otel endüstrisindeki birçok uzmanının katıldığı bir anketi yanıtlayan her 10 kişiden yedisi, “büyük OTA’ların fiyatlarını indirmesini durdurmakta güçsüz” olduklarını iddia ediyor.
Birçoğunun kendilerini içinde bulduğu durum, yarısı hala OTA’ ların rezervasyonlarına bağımlı olduklarını söyleyerek, keskin bir şekilde gösterilmiştir.
OTA-otel çizgisinde çalışmak isteyenler, “fiyatlarına uyulmadığını” bulmasına rağmen OTA’ larla çalışmaya devam ettiklerini söylüyorlar.
Ayrıca, her dört otelden sadece biri, fiyat paritesi etrafında bir sorun tespit ettikleri satıcıya karşı herhangi bir işlem yapıyor.
Katılımcılar, tur operatörleri veya seyahat acenteleri gibi kanallar için paketlerin bir parçası olarak amaçlanan opak oranların ayrı ayrı satılmadığını ve % 85’inin sorunu sekiz, dokuz veya 10 olarak puanladığını belirtti.
Bence, bildiğimiz gibi, sektördeki otelcilerle yaptığımız özel görüşmelerimize dayanarak, konaklama sektöründe ne kadar yaygın bir endişe olduğunu doğrulamaktadır, diğer kanallar için planladığımız çevrimiçi ücretleri satan sahtekâr oyuncuları nasıl durdurabiliriz?
Otelciler için en büyük zorluklardan biri, politikalarını kötüye kullanan satışları gerçekten tespit edebilmektir. Eski çalıştığım otellerden bir tanesinde bir misafir tam 62 defa aynı OTA’ dan rezervasyon yaptı ve gelmedi, yardım istediğimiz OTA’ nın yekilisi de sadece ‘Kaç rezervasyon alıyorsunuz kaçta kaçı bu şekilde, yapacak bir şeyim yok.’ Dedi.
Bu otelcilerimizin OTA’ lar ile ilgili yaşadıkları sorunlardan sadece bir tanesi. Başka bir otelde de Antalya’ da 2016 sezonunda (Savaş uçağının düştüğü yılın devamı) Antalya’ da OTA’ lardan bir tanesinin en çok satış yaptığı otelde işler pek de iyi gitmeyince o OTA’ nın komisyonu o ay ödenemedi, ödeme gecikince de ‘Ödeyin yoksa kapatırız!’ uyarısından hemen sonra oteli satışa kapattılar. O otel de o günden bu güne hala o OTA’ yı satışa açmadı.
Revenue Management, günü kurtarayım, shorta düşmeyeyim, uğraşmayayım, kapatalım, (genelde ilk IBE ve OTA’ lar kapatılır), doluluk belli bir seviyeye gelince fiyat yükselt, (aman gelmesin, uğraşmayalım şimdi), aaa boşluk oldu az bi fiyat düşelim, rapor hazırlayayım, (zaten kim bakıyor, salla bişeyler) değildir.
Revenue, geçmiş yıllarda gerçekleşenleri, toplumsal olaylar, festivaller, bayramlar, tatiller, turnuvalar vs… geleceğin neler getireceğini bulma işidir, işletmenin satış fiyatını belirleme işidir, satış ve pazarlama departmanlarını istenilen hedefe gidebilmesi için yönlendirme işidir, doluluk mu?, fiyat mı? Revenue yöneticisine verilmeyen maaş ve özellikle ‘Zaman’ sizi çok büyük bir gelirden=paradan eder. Başka elemana verilen bu iş, hem o kişinin asıl işini yapmasına engel olur, hem de ortaya verimli sonuçların çıkmasını beklemek; balığın kavak ağacına çıkmasını beklemek olur.
Revenue Management işi başka bir yetkiliye verildiği zaman o kişinin kendi işini yapamaması neticesinde de gelir kaybı kaçınılmaz olur.
AdviceAl’ a ulaşın, işletmenizi birlikte kontrol edelim, ihtiyaçlarınızı ve fırsatlarınızı birlikte tespit edelim.